Jak se při zpracovávání potravin udržuje čistota?

V potravinářském průmyslu se (z dobrých důvodů) kladou vysoké nároky na bezpečnost a hygienu. Týká se to nejen osobní čistoty pracovníků, ale také prostor, kde se potraviny zpracovávají. Co všechno je nutné pro vytvoření takto nezávadného pracovního prostředí?

Filtrace vzduchu v potravinářském průmyslu

V místě, kde se potraviny zpracovávají, balí a skladují, se musí udržovat maximální čistota. Prodej závadných potravin je totiž závažný hazard s lidským zdravím. Aby nedošlo ke kontaminaci potravin, musí se používat odsávací ventilátory.

Správně, průmyslová filtrace vzduchu se neprovádí jen v slévárnách, brusírnách a jiném těžkém průmyslu. Škodlivý prach se usazuje všude a jeho hromadění vede k tvorbě bakterií nebo dokonce může způsobit explozi. Odsávání prachu je tedy nutné nejen pro zdraví spotřebitelů potravin, ale také pracovníků ve výrobnách.

V potravinářských a gastronomických provozech se nejčastěji používá centrální potrubí, které odsává vzniklý prach a vede ho do centrálního filtračního zařízení. Vzduch, který takto prošel filtrací, se v zimě vede zpátky do prostor, takže se tím i šetří za vytápění.

Skladování potravin

Zajištění nezávadnosti potravin samozřejmě nekončí jen u filtrace vzduchu. Potraviny se musí skladovat za přísných podmínek, aby nedošlo k jejich zkáze.

Nesmí být kontaminovány vlhkostí, slunečním zářením nebo nesprávnou teplotou. Větrání je tedy také důležitou součástí skladování.

Musí také probíhat pravidelné kontroly, aby se odstranily prošlé potraviny nebo ty s poškozeným balením.

Zpracování potravin je jedna z oblastí, kde se musí dodržovat striktní pravidla. Ať už jde o odsávání prachu, filtraci vzduchu nebo udržování správné teploty při skladování. Pokud se tedy chystáte otevřít vlastní restauraci nebo výrobnu, určitě byste měli této oblasti věnovat nepřetržitou pozornost.

- Komerční sdělení -magazin